Omgeving

Hier een impressie van Elspeet en omstreken:

Activiteiten

De schaapskudde van Elspeet

In de zomermaanden vanaf de 17 juli en in augustus houdt de herder op iedere woensdagmorgen om 10:30 een 'praatje' voor toeristen en belangstellenden. Dit kan bij de schaapskooi zijn of aan de Schotskampweg tegenover huisnummer 163. U kunt bij de schaapskooi en bij de VVV in Elspeet zien op welke locatie u de herder en kudde kunt treffen.

De herder met de hond geven een korte demonstratie. Daarna gaat de herder met de kudde de heide op. U krijgt de gelegenheid een stukje mee te lopen. De herder geeft aan wanneer hij/zij alleen met de kudde en hond verder trekt.


schaapskooielspeetmini.jpg

Kasteel Staverden

Te midden van een uitgestrekt oud bos- en cultuurlandschap ligt kasteel Staverden, een prachtige plek om te wandelen en/of een maaltijd te gebruiken in de brasserie.

DSC_0454-1.jpg  P1040018.jpg

't Veluws Zandsculpturenfestijn

Zandkunstenaars uit alle delen van de wereld creëren jaarlijks de meest schitterende zandsculpturen in Garderen op de Veluwe. Het terrein van het Zandsculpturenfestijn wordt omringd door nostalgische kasteelmuren met verrassende decoraties en muurgraveringen. De zandkunstwerken en de ambiance er omheen zijn een trekpleister voor binnen- en buitenlandse toeristen en zetten de Veluwe nog meer op de kaart. Het festijn staat garant voor een uniek en attractief uitje voor het hele gezin.

 

Paleis het Loo

Niet alleen het paleis het Loo en het formele paleispark zijn een bezoek waard, maar ook de paleisparken rondom het paleis met zijn historische eiken- en beukenlanen, vijvers, badhuis, de folly’s en de vele vijvers en sprengen.

Het Oude Loo

Naast paleis Het Loo ligt het privékasteel van de koninklijke familie, het Oude Loo. De tuinen rondom het kasteel, met de vele azalea’s en de rododendrons, zijn opengesteld in april en mei. De azaleastruiken staan in mei in bloei.

Ampie’s berg

Ampie’s berg is een bijzondere particuliere kijktuin in ‘t Harde, waar het accent ligt op een enorme variëteit in eenjarige zomerbloeiers. De eigenaar van de tuin raakte geïnspireerd na een vakantie in Oostenrijk en besloot zijn eigen berg in de tuin aan te leggen. De tuin is geopend van mei tot oktober.

  No photo description available.

Apenheul en Dolfinarium

Ook de grotere en bekende attracties als de Apenheul en het Dolfinarium liggen op korte afstand van het vakantiehuisje en zijn voor jong en oud altijd weer leuke uitjes.

 

Wandelroute over Velden en Kampen - 13km

Over Velden en Kampen is een wandeling van 13 kilometer door het mooie dorp Elspeet heen, dwars over de hei en langs oude akkers. 'Veld' is een oude benaming voor heide. Elspeters werden door Nunspeters 'overveldsen' genoemd: je moest eerst over de hei voordat je in Elspeet was. Kamp is het oude woord voor akker of boerenerf. Veel straten en boerderijen in deze omgeving hebben een naam die eindigt op 'kamp'. Het dorp Elspeet wordt in 1227 al genoemd. Vaststaat dat dit gebied in de prehistorie al bewoond was. De grafheuvels zijn daarvan oude getuigen. U gaat het zien... veel wandelplezier.

   

Wandelroute 't Kuierpaodje - 5km

't Kuierpaodje is een wandeling van 5 kilometer rondom het dorp Elspeet. U kuiert over zandwegen en oude paden, langs de bosrand en oude opgravingen. Het dorp Elspeet wordt in 1227 al genoemd. Men is het nog niet eens over de herkomst van de naam Elspeet. 'Speet' betekent 'voor landbouw geschikt gemaakt stuk woeste grond'. De gangbare verklaring is dat 'El' slaat op 'oude' en 'Nun' op de nieuwe landontginning, maar die verklaring stuit op een aantal bezwaren van historici. U gaat het zien... veel wandelplezier.

images.jpg

 

Eetgelegenheden

Pannenkoekenhuis 1760

Midden tussen de bossen op de Veluwe ligt het mooie dorpje Elspeet, met in het centrum het veelzijdige pannenkoekenhuis 1760. Naast onze uitgebreide lijst ambachtelijk gebakken pannenkoeken serveren wij o.a. Koffie met gebak, frites, snacks en borrelgarnituur, vlees, vis, wild, vegetarische gerechten, kindermenu's en ijs

 

 

Restaurant ´t edelhert

Restaurant 't-edelhertgelegen in het centrum van Elspeet, is een sfeervol restaurant waar u onbezorgd kunt genieten van een heerlijke lunch of diner! Maar ook voor een kopje koffie met iets lekkers erbij bent u van harte welkom. 

 

 

 

Verder interessante sites

 
Fietsroutenetwerk Veluwe: 
 
Fietsverhuur: